Second hand

Idag är det inte helt ovanligt att handla second hand i Sverige och det finns många goda anledningar till detta. Det handlar inte bara om att det är billigare att handla andrahandsprylar utan också om ett spännande utbud och en medveten konsumtion. I Sverige har vi idag flera stora kedjor med kläder och möbler, men också mindre antikvariat och boutiques som kanske specialiserar sig på en speciell vara. Du hittar också second hand av alla de typer på nätet, Tradera och Blocket är två säkra tips på fyndplatser med miljontals av prylar från svunna tider. Att köpa bilar, cyklar eller fordon i andrahand är också vanligare än att köpa nya.

Unika fynd på second hand

Second hand för medvetna konsumenter

I många länder saknas helt en marknad för second hand, och det verkar mest vara här i Europa som konceptet är stort. Kanske går vårt intresse för second hand-shopping hand i hand med den ökade konsumtionen som snart tagit alldeles för stora proportioner. Många har tröttnat på ett slit och släng-samhälle och inser att ens gamla kläder och prylar kan vara till glädje för någon annan, samtidigt som deras saker kan passa bättre in i ens eget hem. Att hela tiden köpa nytt är inte ett hållbart alternativ, även om vi skulle kunna ha råd med det. Medveten konsumtion gör svenskarna till ett framtidsfolk.

Vi handlar inte bara i andrahand av miljöskäl heller. Idag finns det många välsorterade butiker och säljare på nätet som verkligen har känsla för det där med vintage. Söker du en alldeles speciell och personlig stil till ditt hem eller till dig själv är det också en fördel att handla second hand. Eftersom många av sakerna inte produceras längre kommer dina fynd vara ännu mer unika och framhäva en medveten, personlig stil. Det är också skönt att veta att man förr i tiden ofta tillverkade saker med längre hållbarhet, vilket märks på möbler, skor och elektronikapparater. Handlar du en gedigen soffa i allmogestil så kommer du ha den länge.

Många goda initiativ

Det finns också andra bra anledningar till att handla i andrahand. Många av de stora svenska kedjorna som Emmaus, Myrorna och Erikshjälpen jobbar mycket med välgörenhet och driver projekt med pengarna som de får in från deras butiker. Genom att ha etablerat sig under en lång tid kan deras inkomster komma till nytta för många människor, och istället för att vara beroende av donationer har de en vara som konsumenterna betalar för. Därför gör du gott både när du handlar second hand och också när du är med och skänker dina gamla kläder eller prylar till någon av dessa butiker.

Att handla second hand på nätet blir allt vanligare, eftersom vi sköter mer och mer av vår vardag via nätet. För många är det lättare att hitta rätt säljare och köpare via portaler som Blocket eller Tradera, och är du samlare eller speciellt intresserad av en viss tidsepok kan du med ett par snabba klick hitta rätt säljare för just dig. Sortimentet är brett och du kan hitta nästan vad som helst online med lite detektivarbete. Chansen finns också att du kan hitta något unikt från andra länder via personer som du annars aldrig hade kunnat träffa! Ofta kan man också sälja vidare till låga priser eftersom ingen lokalhyra behövs och inga mellanhänder tar del av prissättningen. Att handla second hand online öppnar upp dörrar för många fynd som kan vara svåra att hitta.

Bara bra med second hand

Som sagt, fördelarna är många med att handla second hand, både när det gäller urval, pris och för samvetet. Oavsett om du helst är en sådan som sitter och surfar framför datorn eller ägnar lördagsförmiddagarna till att loppisfynda på stan har du mycket att välja på idag. Second hand har vuxit till en livsstil och är ett självklart sätt att handla på för många. Det känns inte längre konstigt att köpa möbler på Myrorna eller hitta nyårsklänningen på Beyond Retro. Att handla i andrahand är ett bra steg mot att minska överkonsumtionen och göra ett medvetet hållbart och miljövänligt val. Dina pengar går också ofta till en bra sak genom butikerna du handlar i.