Milano

Milano är Italiens näst största stad och är belägen i den norra delen av landet. Här bor närmare 1,3 miljoner människor, och regionen är också ett populärt resmål för turism. Staden utgör ett centrum för ett helt storstadsområde som räknas till ett av Europas största. Som den metropol staden är finns det mycket att se och göra i Milano. Oavsett om man är intresserad av historia, konst, arkitektur eller shopping finns det något att upptäcka i staden. Italien är också känt för sitt mode och vintage, och inte minst exklusiva och stora modehus som Versace, Prada och Armani med flera.

Milano – om staden och dess sevärdheter

Den italienska staden Milano ligger i provinsen med samma namn. Staden är belägen relativt nära schweiziska gränsen, och på bilavstånd ligger också städerna Bergamo, Monza och Pavia. I staden finns tre olika flygplatser, vilket gör flygkommunikationerna goda. Staden är precis som många andra städer i Italien full av historia och sevärdheter. Här finns till exempel en rad olika kyrkor, monument, museer och andra berömda arkitektoniska verk. Förutom detta har staden ett berömt operacenter vid namn Teatro alla Scala (också känt som bara La Scala). Staden är en av världens främsta huvudstäder för mode och design, och för den som finner mode och vintage intressant finns mycket att upptäcka.

Som besökare i Milano finns det extra populära sevärdheter som inte bör missas. Det är i synnerhet gamla arkitektoniska verk som är stadens mest omtyckta sevärdheter. Operan Teatro alla Scala har funnits i staden sedan 1778 och är idag en huvudscen för många världskända operastjärnor, och en av Milanos allra mest berömda sevärdheter. Duomo är Milanos gotiska katedral och mäter hela 157 meter på höjden. Detta verk byggdes till stor del mellan 1300-talet och 1800-talet, men är ännu idag inte helt färdigbyggt. Pinacoteca di Prera är det största konstmuseet i staden, och de flesta verken är skapade av italienska storheter som Andrea Mantegna, Raphael och Caravaggio.

Mode och vintage i Milano

Italien är berömt för sitt mode och sina berömda modeskapare. Många har säkert hört talas om Giorgio Armani, Mario Prada, Gianni Versace eller Guccio Gucci. Idag kommer många av världens stora modehus från Italien, och flera av dessa är belägna i Milano. Här finns över 12 000 modeföretag och varuhus, så som Armani, Prada, Dolce & Gabbana och Valentino. Staden är med andra ord en dröm för alla som finner mode, trender och historia bakom dessa intressant. Många dyra och exklusiva märken och butiker återfinns här. I och med den historiska traditionen med många modehus är staden också en guldgruva för den som tycker om att shoppa vintage.

Vintage- och second handshopping går att hitta på ett flertal platser i Milano. Affären Vintage Delirium by Franco Jaccassi är exempelvis en stor butik där man kan fynda kläder från kända modeskapare som Versace. Cavalli e Nastri är en butik där man inte bara kan shoppa vintagekläder, utan också hitta inredning- och designobjekt. Produkterna i butiken är noggrant utvalda. I den lilla butiken Mania Vintage kan man fynda accessoarer och handväskor, med lite tur från märken som Chanel och Louis Vuitton.

Milano – historia, arkitektur och mode

Milano och stadens katedral

I Italien och Milano finns det mycket att se och göra. I staden finns det ett stort utbud av sevärdheter, kultur, attraktioner och shopping inom en rad olika områden. Stadens kända katedral är en populär sevärdhet, liksom dess berömda operahus. Italien är världsberömt för sina klassiska och exklusiva modehus med märken så som Prada, Gucci och Armani, men också för vintagebutiker och second hand. Men var beredd på att det kostar skjortan att bo och leva i Milano och det underlättar om du sitter på en hög pokerpengar. Stadens tre flygplatser gör att kommunikationerna för att resa till staden är goda. Från Sverige flyger till exempel Ryanair från flygplatser belägna i eller i närheten av de större städerna. Med en flygtid på bara tre timmar gör detta Milano till ett lättillgängligt resmål, om så bara för en weekend.