Den farliga färgen rosa

Alla färger väcker känslor, men vissa färger väcker mer känslor än andra. Rosa är en sådan färg. I västvärlden har färgen under en period varit förknippad med kvinnlighet och passivitet, trots att symboliken idag börjar förändras något. Färgen, i alla dess nyanser, har nu funnit sin väg tillbaka till modet och är riktigt inne under 2016. Ändå är det många som fortfarande tvekar för att bära färgen på kläderna. ”Think pink – but don’t wear it!” har till exempel modeikonen Karl Lagerfeld sagt och det är något som många fortfarande följer. Varför är det då så att rosa har blivit en färg som man helst inte ska bära?

Rosa och dess symbolik

Den vanligaste positiva symboliken för färgen rosa är att den representerar medlidande, omhändertagande och kärlek. Nyansen är relaterad till ovillkorlig kärlek och förståelse samt akten av att ge och få omsorg. Traditionellt symboliserar färgen det feminina och romantiska samt det kärleksfulla och det omhändertagande. I färgpsykologi står färgen för hopp och symboliserar värme och känslighet samt en förhoppning om att allt kommer att ordna sig. Färgen är lugnande och tar bort negativa känslor som ilska, aggression, bitterhet, övergivenhet och uppgivenhet. Nyansen kan få människor att återknyta med den omhändertagande sidan av dem själva. Någon som bär denna nyans mycket kan behöva få omsorg.

Rosa symboliserar även sötheten och naiviteten hos det barn som finns i alla. Det är färgen av okomplicerade känslor och naivitet. Trots många positiva associeringar har denna nyans även en negativ symbolik knuten till sig. Någon som bär eller omger sig mycket eller enbart med färgen kan bli omogen, fånig och undvika sitt vuxna ansvar. Det kan även symbolisera en avsaknad av viljekraft, en oförmåga att vara självständig och vara ett tecken på ett bristande självförtroende. Någon som bär nyansen ofta kan därför omedvetet visa att de inte har växt upp ordentligt, eller att de på något sätt undviker att göra det.

Återkomsten för rosa

Det är inte i alla kulturer som färgen är förknippad med attributen ovan. I Indien till exempel, där är det vanligt att män bär färgen. Där representerar den livets färg och det har sagts att den är lika viktig för Indien som marinblått är för västvärlden. Att nyansen har starka kopplingar till det som anses kvinnligt är egentligen en relativt kort historia här i västvärlden. År 1918 utgavs t.ex. den amerikanska tidningen ”Earnshaw’s Infants Department” och där skrevs rådet att rosa är en pojkfärg. Först på 1950-talet började den betraktas som något bara kvinnor bar eller omgav sig med. Innan dess förknippades nyansen med manlighet, det krigiska, styrka och blod.

Färgen börjar återigen bli populärt i modet, både för män och kvinnor. Jag gillar bland annat hur Starwoman bär upp rosa plagg. Idag håller symboliken på att förändras, något som nog är allra tydligast genom att den amerikanska presidentkandidaten Hillary Clinton valde att bära plagg i färgen under sin valkampanj. I stället för att vara synonym med passivitet och naivitet symboliserar den idag framtidshopp, handlingskraft och även feminism. Trots det är det många som försöker undvika att deras barn bär färgen, speciellt om de är flickor. Många färger väcker känslor, men rosa väcker nog allra mest känslor av alla färger.

Rosa är en färg som berör

Att bära rosa

Det finns många vackra vintagekläder i olika rosa nyanser, både när det kommer till herr- och damkläder. Välj den rosa nyans som passar dig allra bäst. Många skandinaver har lite för kalla färger för att kunna bära chockrosa eller liknande starka nyanser. Om det gäller dig, välj en nyans som ligger mer åt det gammalrosa hållet. Det är även väldigt fint att kombinera olika nyanser med varandra, samt förstärka intrycket av ett plagg som bär färgen genom att kombinera det med andra färger. Blått, svart och grått är fint till, men om du vill väcka riktigt mycket uppmärksamhet, kombinera det med starka färger som rött. Modet från 1960-talet innehöll mycket rosafärgade plagg.